Sinds twee jaar wonen wij met ons gezin in Amsterdam Noord, in Buiksloterham. We hebben samen met een groep bewoners gebouwd (een CPO Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) en een zo duurzaam mogelijk gebouw gerealiseerd. Stories heet onze woonplek en is een grotendeels houten gebouw met bomen en tuinen in de gevel. https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?ID=42800

Ons doel is om onze kinderen te laten zien dat we ook regeneratief groen en duurzaam kunnen wonen in de stad. De grenzen van onze planeet zijn in zicht en we willen graag dat de (minstens 7) generaties na ons veilig en zorgeloos kunnen blijven leven. Daaraan bijdragen door kleine buurtverhalen te vangen, te verbeelden en te delen, is onze eigen narratieve missie geworden.

Buiksloterham is een bijzonder gebied met een rijke industriële en maatschappelijke historie. Het heeft zich afgelopen jaren ontwikkeld van zowel arbeiderswijk, als industriegebied tot wat het nu is: een groeiende buurt met veel nieuwkomers, ruimte voor recreatie, en creativiteit. Een hybride buurt waar mensen met diverse achtergronden en leefsituaties samenkomen. Jong & oud, rijk & arm, kwetsbaar & krachtig, en ‘nieuwe Amsterdammers’ uit alle windstreken.

 

Uit de gebiedsanalyse[1] van Amsterdam Noord blijkt dat de de komende jaren het gebied Oud Noord in volle ontwikkeling zal zijn. Buiksloterham is een onderdeel van Oud Noord. De belangrijkste ontwikkelingen volgens de gebiedsanalyse zijn:

  • Oude bedrijventerreinen worden herontwikkeld tot woon/werkgebied: Buiksloterham, Overhoeks, de NDSM- werf West, het TNT-terrein en het Hamerstraatgebied.
  • De nieuwbouw aan de IJ-oevers en de verkoop van corporatiewoningen in de oudere wijken trekken jonge gezinnen en/of meer welgestelde bewoners. Het gebied wordt daardoor sociaaleconomisch meer gemengd. 

  • De Noord/Zuidlijn heeft de aansluiting met de stad verbeterd. Maar ook neemt de druk op de ponten sterk toe door intensiever gebruik van de IJ-oevers.
  • De vernieuwing van het winkelgebied Mosveld werd in 2016 afgerond.
  • Veel bewoners in Volewijck en IJplein/Vogelbuurt vinden dat de overlast in hun buurt toeneemt (oa. door groeiende parkeeroverlast). 


Buiksloterham transformeert momenteel in rap tempo naar een gemengde woon-/werkwijk en schrijft daarmee een nieuw verhaal. De komende 10 jaar ontstaat hier een wijk met een grote mate aan verdichting. Tegelijk is Buiksloterham uitverkoren tot ‘circulaire wijk’ gedocumenteerd in een manifest ondertekend door diverse belanghebbenden.[2] Ecologische duurzaamheid staat hierbij centraal. Hier is het nodig om sociale duurzaamheid aan toe te voegen. Van de 8.500 te bouwen woningen zal 40% sociale woningbouw zijn, 40% middensegment huur, en 20% topsegment huur en koop. Er zal dus sprake zijn van een zeer diverse bevolkingssamenstelling. De hoge mate aan verdichting die de gemeente voor ogen heeft, vraagt om duurzame sociale initiatieven en plekken waar buurtbewoners samen kunnen komen en verhalen kunnen delen. Door de vernieuwing van de buurt krijgt deze een hernieuwde identiteit, een hernieuwd eigen buurtverhaal. Dat buurtverhaal bouwt voort op wat er is en geeft het nieuwe woongebied extra betekenis.

 

[1] Gebiedsanalyse Amsterdam Noord – Oud Noord en gebiedsanalyse Amsterdam Noord – Noord West

[2] Zie https://www.amsterdam.nl/projecten/buiksloterham/circulair/